Tag Archives: Nicolas Sassoon

Moving waves

Since mid-July,  WAVES by Nicolas Sassoon has been on view at the Yaletown-Roundhouse Skytrain Station.
This is the second commission the CAG has produced for this public space. The first was Scott Massey’s poetic blue sky.

Currently Nicolas Sassoon’s graphic mural is installed on the north window of the Station. For this work, Nicolas created a multi-layer Moire pattern to intentional cause an optical effect that gives an impression of movement – so commuters can see WAVES “moving” as they are passing by to catch their train.

The installation seems to evolve during the day with the change of light. WAVES is highlighted in the morning from the inside of the station, because of the rising sun, and from the outside in the late afternoon.
The wind also accentuates the pattern by making the layer vibrate gently and when a train passes through the turbulence adds a dramatic tension.

This slideshow requires JavaScript.

Every day I commute through this station myself, and as I go down the stairs, I can sense the effect’s of the mural.  It catches my field of vision and when I look closer, I notice the coloured screen of WAVES, which not only draws my attention to my own movement but also the trees and the light outside through its pixels.

Nicolas Sassoon’s Off-site project WAVES will remain on view at the Yaletown-Roundhouse Station, Canada Line until January 20, 2013.

Leave a comment

Filed under Behind the Scenes, Contemporary Art Gallery, Exhibitions, Off site Projects, Vancouver

Open your eyes and watch your step at the Yaletown-Roundhouse Station

On Wednesday July 11 between 1:30  and 4:30 am Nicolas Sassoon with four extension ladders and some expert help installed the first layer of WAVES  at the Yaletown-Roundhouse Canada Line Station.

It was a difficult task  getting to the North windows above the stairs. We tried the morning before with a boom, but couldn’t get the massive machine through the door.

Thanks to Contrada Enterprises LTD for helping us solve the problem. In less than 24 hours they pulled together a great  crew  who fearlessly climbed the 40 foot extension ladders and clamped on the frame in less than three hours.

The mural was finished the next afternoon by Proper Design who perfectly applied the second layer to the outside windows.

Many thanks to both.  The piece looks great.  It is on view at the Yaletown-Roundhouse Station, Canada Line until January 20, 2013. We hope you get to see it numerous times.

This slideshow requires JavaScript.

Leave a comment

Filed under Behind the Scenes, Contemporary Art Gallery, Exhibitions, News, Off site Projects, Vancouver